KANTELEN VAN ZORG NAAR WONEN EN LEVEN (MET ZORG)

Er zijn veel inspanningen om wonen en leven te versterken. Denken we bijvoorbeeld onlangs aan het Tube-project, aan de PAR-methode, aan projecten om een ontbijtbuffet te starten, aan vormingen voor medewerkers over bewonersgericht werken, aan leefgroepwonen en kleinschalig genormaliseerd wonen. Sommige projecten slagen, anderen vallen als een pudding terug in mekaar. Waarom? Waardoor is het ene project succesvol en faalt de andere inspanning? Waarom spreken we al 30 jaar over meer wonen en leven zonder daar kennelijk goed in te slagen? Het antwoord is niet eenvoudig. Ware het dan wel, dan bestond het probleem wellicht niet meer.

Wat we willen doen, is een kanteling maken van een zorgcultuur naar een woonleefcultuur. Om te kantelen, moet er genoeg gewicht zijn. Beeld je dat letterlijk in... om een blokje te laten kantelen, moet het over zijn zwaartepunt heen gaan. Dan pas kantelt het. Vaak bereiken we dat punt niet. En dat heeft drie oorzaken:

1. We doen onvolledige inspanningen. We mikken op een bepaald project, een bepaald aspect. Maar als je een kanteling wil van de cultuur in je huis, dan moet je op vele fronten tegelijk werken. Niet alles tegelijk op hetzelfde moment, maar wel met oog voor uitbreiding naar andere velden. Tot er genoeg gewicht is om te kantelen.

2. We voeren projecten onvolledig door. We weten niet goed waar we heen moeten. We stoppen bij weerstand. We werken niet consequent en hardnekkig door. We laten ons afleiden door gebeurtenissen van alledag die door ons project heen komen fietsen.  Een stevige voorbereiding en consequente opvolging verhelpt veel van deze problemen. Goed projectmanagement en borging van onze inspanningen... 

3. We zijn zelf kind van onze zorgcultuur en zelfs als we zeggen dat we naar een andere cultuur willen, doen we dat vanuit onze huidige zorg-identiteit. Cultuur laten kantelen is geen rationele act. Er zit veel emotie onder. Het huidige handelen is product van onze opvoeding en opleiding, maar is eveneens het product van succeservaring in het verleden. Bewuste handelingen uitvoeren naar de nieuwe situatie worden gekelderd als het onderliggende gedrag nog door oude waarden wordt gestuurd. Inzicht in dit cultuurwerken, helpt ons vooruit om te werken aan kanteling. 

Met deze drie zorgen in het achterhoofd nemen we u mee op weg om aan uw woonleefbeleid te werken. 

Dit is dus een pleidooi voor een omvattend en doorgedreven plan met geïntegreerde aanpak.

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now